Monitoimifiksaus NY. Tai ”mt-fiksaus”, kuten he itse yritystään nimittivät, oli Lari Lehdon ensikosketus yrittäjyyteen. Kesätyökokemus rakennustyömaalta oli toiminut kimmokkeena perustaa NY-yritys, jonka palveluihin kuului rännien putsausta, maalausta ja pieniä raksahommia, joita pystyi tekemään ilman alan koulutusta.
Ennen merkonomiopintoja yrittäjyyttä ei Larille koulussa ollut tuotu uravaihtoehtona esiin. Ammattiopisto Tavastian liiketalouden linjalla Lari aloitti Vuosi Yrittäjänä -ohjelman ja ryhtyi pyörittämään kavereiden kanssa monitoimifiksausta.
– Oli hyvä, että Nuori Yrittäjyys -järjestön ohjelma oli koulun puolesta pakollinen, vaikka olisin varmasti valinnut sen muutenkin. Vuosi Yrittäjänä -matkan aikana tuli ensimmäistä kertaa olo, että yrittäjyys voisi olla se mun juttu. Sain tehdä kaikkea mistä tykkäsin, ja valita jopa omat asiakkaat, Lari nauraa.
Digiliiketoiminta vaatii jatkuvaa opiskelua
Monitoimifiksaus oli enteilevä nimi monitoimimiehelle, jollainen Lehdosta kasvoi. Koulun jälkeen Lari perusti useita yrityksiä ja lähti mukaan kiinnostaviin projekteihin. Vuonna 2019 armeijan jälkeen syntyi Ideally, alkuperäiseltä nimeltään Idea Markkinointi Oy. Kahdessa vuodessa kolmen parikymppisen vetämä yritys ylsi miljoonan euron liikevaihtoon Suomessa ja tähyää nyt ulkomaille.
– Armeijan loppupuolella aloin suorittaa digimarkkinoinnin verkkokursseja. Perhepiirissä ihmeteltiin alkuun, ettenkö suuntaakaan jatko-opintoihin vaan suoraan yrittäjäksi. Tuntuu, että yhteiskunnan puolelta on iskostettu niin vahvasti tietty polku, jota kaikkien oletetaan kulkevan, Lari miettii.
Opiskelua Larin elämään on kuitenkin mahtunut, vaikka hän valitsi oman polun. Verkkokurssien kautta hän hankki ensin laaja-alaista markkinointiymmärrystä, sitten erityistä osaamista tarpeiden mukaan.
– Myyntiä opetellessa oli alkuun vaikea kasata itsensä puheluiden jälkeen, kun tuli ”ei”. Siinä minulla oli apuna käytännönläheinen myynnin kurssi, jossa neuvottiin miten käsitellä näitä tunteita. Vertaistuki on tosi tärkeää.
Larin neuvo kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille onkin, että tärkeintä on vain aloittaa. Suunnittelua ja valmisteluja ei pidä jäädä hinkkaamaan ja hiomaan loputtomiin. Osaamista karttuu parhaiten tekemällä, kokeilemalla ja aitoa asiakaspalautetta keräämällä.
Ei ”Amerikan tempuilla” vaan omilla opeilla maailmaa valloittamaan
Nykyisin henkilöstöjohtaminen ja liiketoiminnan kehittäminen täyttävät toimitusjohtajana toimivan Larin ajan. Yritys aikoo laajentaa kansainvälisille markkinoille ja sitä varten Lari matkusti helmikuussa Dubaihin, jossa on paljon startup- ja teknologiayrityksiä.
Parin kuukauden reissun tarkoituksena oli verkostoitua alan toimijoihin ja haistella mitä oppeja maailmalta voisi tuoda Eurooppaan. Dubaista matka jatkui Keski-Eurooppaan, jossa yritys aikoo pilotoida kansainvälistä konseptia.
– Samalla tavoin kuin Suomessa, olemme lähteneet kasvamaan vahvalla paikallisuudella. Uskomme saman pätevän myös muualla. Koitamme lokalisoitua nopeasti ja hyödyntää oppeja, millä onnistuimme Suomessa. Omakohtaisesti hankituilla opeilla, ei Amerikan tempuilla maailmalle, Lari naurahtaa.
Laria kuunnellessa tulee mieleen, mistä miehen rohkeus, usko ja suuret tavoitteet oikein kumpuavat?
– Oikeasti olen introvertti ihminen, enkä luonnostani tykkää altistaa itseäni suurille riskeille. Olen kuitenkin utelias ja se on vienyt pitkälle. Kenenkään ei ole tarvinnut sanoa minulle, että opettele tuo ja tuo vaan asiat ovat vieneet mennessään. Nykyään voin aika rohkeasti kokeilla asioita. Tiedän, että epäonnistumiset kuuluvat asiaan, ja niitä pitää tulla, vaikka ne ärsyttävätkin.
Eli kun ongelmia ilmenee, ne selvitetään ja sitten vain eteenpäin. Siinä on hyvä neuvo ihan jokaiselle meistä.
Kirjoittaja
Ulla Alakangas
alumni- ja viestintäkoordinaattori