Koululuokasta opettajien innostajaksi
Simoné Kalliolla on monipuolinen kokemus koulumaailmasta ennen asiantuntijatehtäviään Nuorten NYTissä:
”Opiskelin Vaasan yliopistossa suomen ja ruotsin kieltä ja valmistuin kääntäjäksi. Pedagogiset opintoni Åbo Akademissa avasivat kuitenkin ovet opettajan uralle, ja työskentelin muutaman vuoden aineenopettajana yläkoulussa ja lukiossa. Pari vuotta toimin myös vararehtorina ja aloitin työn ohessa rehtorin kelpoisuuteen vaadittavat opinnot.”
”Vuosi sitten hyppäsin koululuokasta uudenlaisiin tehtäviin ja aloitin työni nuorten yrittäjyyskasvatuksen parissa. NYTissä saan hyödyntää pedagogista osaamistani ja tarjota nuorille mahdollisuuksia innostua tulevaisuudesta. Koen, että aiempi kokemukseni on avuksi esimerkiksi suunnitellessa koulutuksia opettajille.”
Uusia aluevaltauksia ja uuden oppimista
NYTissä asiantuntijan työ on paitsi kouluttamista myös oppimiskokonaisuuksien esittelyä, markkinointia ja vaikuttamistyötä eri sidosryhmien kanssa:
”Myynti ja markkinointi ovat olleet minulle uusia aihealueita, mutta ilokseni olen huomannut kehittyväni näissä jatkuvasti. Olen innostunut tekemään myös someviestintää Instagram-tililläni, jossa kerron alueellisista ja valtakunnallisista teemoistamme molemmilla kotimaisilla kielillä.”
”Työhöni kuuluu vahvasti myös alueeni Vuosi yrittäjänä -ohjelman lähettilästoiminnan koordinointi ja Uskalla Yrittää -tapahtumien järjestäminen. Joulukuusta pitkälle kevääseen olenkin mukana peräti kolmen tapahtuman järjestelyissä. Tämä on ihan parasta!”
Yrittäjyyskasvatusta laajalla rintamalla
Kaksikielisen asiantuntijan työ jakautuu laajalle alueelle yli maakuntarajojen, aina Kokkolasta Säkylään:
”Satakunnassa NYTin Yrityskylä on vielä varsin uusi konsepti, ja koululaisten oma pienoiskaupunki avattiin Poriin viime syksynä. On ollut innostavaa nähdä, kuinka alueen koulut ja kunnat ovat heti sitoutuneet oppimiskokonaisuuden hyödyntämiseen.”
”Pohjanmaalla puolestaan kaksikielisyys tuo oman säväyksensä toimintaan, ja alueeni kattaa sekä suomenkielisen Etelä-Pohjanmaan että kaksikieliset Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueet. On hienoa työskennellä alueella, jossa yrittäjyyskasvatuksella on vahvat perinteet. Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut pitkään käytössä erityisesti alueen ruotsinkielisissä kouluissa, ja sillä on omistautuneita opettajia.”
”Olen itsekin Vuosi yrittäjänä -ohjelman alumni yläkouluajoilta. Harjoitusyrityksemme piti muskaria alakoululaisille ja pokkasi jopa kunniamaininnan finaalissa”, Simoné muistelee nauraen.
Innostusta ja tulevaisuususkoa edistämässä
Asiantuntijan työssä korostuvat organisointitaidot, kokonaisuuksien hallinta ja yleinen uteliaisuus:
”Koen, että asiantuntijana minun on hyvä tietää vähän kaikesta ja olla perillä monista asioista organisaatiossa. Tarvitsen työssäni vahvaa viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.”
”NYTin arvot näkyvät myös vahvasti työssäni: Haluamme tarjota lapsille tulevaisuususkoa ja auttaa heitä löytämään paikkansa yhteiskunnassa. Asiantuntijoidemme tehtävä on inspiroida opettajia, jotta he voivat omalla työllään luoda lapsiin ja nuoriin innostusta tulevaisuudesta.”
Parasta NYTissä onkin asiantuntijan mielestä työn merkityksellisyys ja työyhteisön hyvä meininki:
”Ihmiset ovat toisistaan kiinnostuneita ja haluavat aidosti auttaa. Koskaan ei tule vaivaantunut olo pyytää neuvoa. Yhteisiin kohtaamisiin liittyy myös usein kivoja yllätyksiä – pilke silmäkulmassa”, Simoné iloitsee.
Tanssia ja esiintymisen iloa
Työn vastapainona Simoné nauttii aktiivisesta vapaa-ajasta ja uuden oppimisesta:
”Kotona minua ja miestäni ilahduttavat kolme pientä ja pörröistä havannankoiraa. Toimin Folkhälsanin paikallisyhdistyksen puheenjohtajana ja järjestän erilaisia hyvinvointiin ja liikuntaan liittyviä tapahtumia. Olen löytänyt uudelleen myös intohimoni tanssiin ja odotan innolla ensimmäistä kilpailua ryhmäni kanssa.”
”Esiintyminen on minulle tärkeää, ja haaveilen kehittyväni siinä yhä enemmän – sekä tanssilavalla että esimerkiksi puhujana. Haluan jatkaa oppimista kaikilla elämän alueilla. Matkalla on paljon, mistä nauttia!”
Voit seurata Simonén työarkea hänen Instagram-tilillään @simone_nuortennyt.
Haastattelu on osa #nyttiläiset-juttusarjaa, jossa esitellään ihmisiä Nuorten NYTin toiminnan takana.
Teksti: Eveliina Linna